Egy tanulságos esettanulmány története

Azt már megszokhattad tőlünk, hogy minden egyes esettanulmányt, amit publikálunk azt a vállalkozás nevével és konkrét számokkal tesszük, mert fontos számunkra az átláthatóság. 

Ebből a szempontból egy kicsit rendhagyó lesz ez a cikk, mert nem szeretném kellemetlen helyzetben hozni az ügyfelet (ezért nevét és iparágát is megváltoztattam), hiszen súlyos anyagi károk érték őt. 

Dávid elhatározta, hogy redesign-olja egyedi fejlesztésű weboldalát, hogy egy szebb és modernebb külsővel lássa el a sportszerekkel foglalkozó webshopját. Mi a vállalkozása keresőoptimalizálását végezzük fél éve, egy nagyon erős piaci környezetben. Mivel mi még nem foglalkozunk egyedi fejlesztésű weboldalakkal, Dávid kutakodni kezdett az interneten, hogy kivel szeretné elkészíttetni a munkát. 

Én is kértem neki ajánlatot néhány megbízható helyről, ahol azt mondták, hogy amit szeretne, nagyjából 1-2 millió forint között lehet kivitelezni. (Az egyedi fejlesztésű weboldal nem olcsó mulatság.) Dávid soknak tartotta ezt az árat, ezért maga kezdett kutakodni az interneten és kapott is egy 420.000Ft-os ajánlatot, aminek nagyon megörült, hogy ennyiért kivitelezik neki a megbízását. 

Megkötötték a szerződést és elkezdődött a közös munka. Az ügyfél figyelte és irányította a projektet, ami nagy hiba volt, hiszen nem sokat ért a weboldalakhoz. Mint ahogy a házad építését sem saját magad felügyeled, úgy az új weboldal elkészítéséhez is kell egy minőségellenőr, aki figyel arra, hogy minden a lehető legjobb minőségben, a tervek szerint készüljön el.

Nos, az ügyfél mindenben a kivitelező cégre bízta magát. A munkafolyamat során szövegírásról, UI UX design-ról, elképzelésekről szó sem volt. In medias res kezdés volt a javából. 

4-8 hét után az ügyfél kapott egy új weboldalt. Én ekkor már felvettem a kivitelező céggel a kapcsolatot, mert éreztem, hogy ebből az együttműködésből baj lesz. Ezt jeleztem az ügyfélnek is és a levelemben felvetettem aggályaimat a cégnek és megkérdeztem, hogy hogyan tervezik megoldani, hogy keresőoptimalizálás szempontból ne sérüljön az oldal. 

Azt a választ kaptam, hogy minden rendben. Ne aggódjak. 

Ezután jött a hideg zuhany. 

A weboldal folyamatosan leáll, ha egyszerre több tucat ember akarja nézni. A Google Speed Insight 98-95%-os eredményéből sikerült egy 50-60%-osat csinálni. Ahogy látod a munkánk, amiért eddig dolgoztunk odaveszett, mert elfelejtették átmásolni jó néhány napig a korábbi weboldal blog cikkeit. Az URL struktúra nem lett helyesen kidolgozva és a design is rosszabb lett, mint volt. A szerződés pedig semmi konkrétumra nem tért ki, így aztán nehéz ezzel a helyzettel bármit is kezdeni.

Tanulság? 

Hosszú távon mindig az olcsó megoldás a legrosszabb. Ha nem bízol 100%-osan egy vállalkozásban, akkor érdemes akár egy külsőstől tanácsadást kérni, aki függetlenül elmondja a véleményét vagy akár felügyeli a projektet. 

Szerző: Herczegh János
Szia,

Ha eddig még nem találkoztunk volna, a nevem: Herczegh János. Én vagyok az a jófej marketinges srác, aki már a húszas évei elején milliós havi bevételt tudott elérni szép és imádnivaló feleségével az oldalán. Összeházasodtunk, és próbálunk egy olyan nagyszerű életet teremteni magunknak, amivel másokat is tudunk támogatni.

Nekünk nincsennek milliomos szüleink. Nem vagyunk sem okosabbak, sem szebbek másoknál. Egyedül talán a szorgalmunk az, ami kiemelkedő, bár vannak nálunk sokkal ügyesebb és sikeresebb vállalkozók is. És ez így van rendjén, hiszen pontosan ez az, ami motivációt ad: ügyesebbek, és sikeresebbek akarunk lenni mi is. 
Díjmentes Facebook csoport,
ahol minden hónapban haladó marketinges és webes anyagokat találsz.

Foglalj konzultációs időpontot

Ha érdekel, hogy a Te esetedben, miként zajlana a Mad Web programjában a közös munka, akkor először töltsd ki az űrlapunkat és jelentkezz 30 perces konzultációnkra. 
 Jól hangzik!
2021-ben két Marketing Gyémánt Díjat is nyertünk. A munkáinkat az alábbi szempontok szerint értékelték: terv kijelölése, implementálása a gyakorlatba, szakszerűség és eredményesség. Mindkét pályázatunk sikeres elbírálásban részesült.
Szabadulj meg a rosszul teljesítő webes jelenlétedtől egyszer s mindenkorra. Ha készen állsz, akkor találkozzunk a konzultációt kérő oldalon!
Beszéljünk!
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram